Unicef destaca el Programa de Psiquiatria Transcultural de Vall d’Hebron i la participació de Superacció, en el seu informe sobre l’Estat Mundial de la Infància 2021, dedicat a la salut mental.

Unicef analitza “l’aproximació sensible” amb les diferencies culturals als joves migrats que es realitza a la Vall d’Hebron l’equip liderat per el Dr. Francisco Collazos, del Servei de Psiquiatria.

Més d’un 13% dels adolescents de tot el món viuen amb algun problema de salut mental diagnosticat: 80 milions de menors entre els 10 i els 14 anys i 86 milions entre els 15 i els 19. Així ho recull l’informe sobre l’Estat Mundial de la Infància 2021 d’Unicef, el més important de les seves publicacions anuals, titulat En mi mente: promover, proteger y cuidar la salud mental de los niños. La ONG ho ha dedicat per primera vegada a la salut mental dels menors degut a l’impacte negatiu de la pandèmia de COVID-19: 45.800 adolescents es suïciden a l’any, el que suposa que una persona cada onze minuts, alerta Unicef. L’Informe sobre l’Estat Mundial de la Infància 2021 d’Unicef inclou el Programa de Psiquiatria Transcultural de la Vall d’Hebron al referir-se a España, dins de l’apartat que s’està fent a tot el món (what is being done) per millorar la salut mental dels més vulnerables.

Creat al 2001, el Programa de Psiquiatria Transcultural de Vall d’Hebrón representa per Unicef un exemple d’una “aproximació sensible” amb les diferències culturals a l’atenció dels joves migrats.

“Es tracta de contemplar a la persona més enllà dels símptomes, tenir en compte variables del tipus psicosocial, legal qüestions familiars”, explica el Dr. Francisco Collazos, responsable de la secció de Psiquiatria Comunitària dins del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron, que lidera el Programa de Psiquiatria Transcultural. “Abordar la salut mental amb una mirada global, algo que es complica enormement quant el context es tan singular com amb els nens, nenes i adolescents sense referents familiars”, afegeix.

El Programa de Psiquiatria Transcultural de Vall d’Hebron va dirigit a aquells pacients que, per pertànyer a un grup cultural minoritari, plantegen alguna dificultat que impedeix la seva bona gestió d’assistència en el circuit de salut mental. A més a més dels nens, nenes i adolescents sense referents familiars, també agafa sol·licitants d’asil i refugiats i dones víctimes de violència. El programa es basa en el treball multidisciplinari dels professionals que l’integren i ofereix suport a entitats del tercer sector i dispositius de l’administració pública que atenen a col·lectius d’alta vulnerabilitat social, com l’Ajuntament de Barcelona. Els professionals de Vall d’Hebron realitzen sessions de supervisió de casos i formació continuada en competència cultural de salut mental mensuals  o trimestrals.

Unicef destaca en particular la col·laboració del Programa de Psiquiatria Transcultural de Vall d’Hebron que manté amb Superacció, com l’entitat dedicada als joves migrats que viuen en carrers de Barcelona.  Les intervencions inclouen educació, esports, integració social i recolzament psicològic, a més a més del reconeixement explícit de que la variable cultural es factor indispensable en l’abordatge de la salut mental. Pel Dr. Collazos, l’èxit del Programa de Psiquiatria Transcultural de Vall d’Hebron es plasma en els joves als que atent en els últims vint anys. L’informe d’Unicef cita el cas d’un jove de Superacció  immigrant marroquí , amb problemes amb les addiccions i sense sostre, que va tenir problemes amb la policia i amb les autoritats migratòries abans de trobar el seu camí.

“Costaria distingir a un sol cas, el nostre repte es formar a aquests joves com agents comunitaris per a que ens ajudin sobre el terreny, com històricament es va començar a fer amb les malalties transmissibles en el Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes- Vall d’Hebron”, explica Collazos.  La formació d’agents comunitaris ja s’han portat a terme en un projecte de Vall d’Hebron en col·laboració amb la Caixa, amb grans resultats.