Davant dels fets ocorreguts el divendres 24 de juny a la frontera entre Marroc i Melilla, en els que,  segons diverses ONG, 37 persones migrants hi van deixar la vida i 76 van resultar ferides, al mateix temps que desenes de gendarmes marroquins i guàrdia civils han resultat ferits, Superacció vol expressar el seu més sentit condol als familiars que han perdut les seves persones estimades. Totes les vides importen.

Així mateix, volem expressar la nostra condemna sense pal·liatius a les polítiques migratòries actuals tant per part de la Unió Europea com del Govern espanyol. Unes polítiques que segueixen considerant les migracions com un problema de seguretat sobretot quan aquestes persones arriben des de la frontera sud i el seu color de pell és negre. Malauradament, hem vist una diferència de tracte vergonyosa pel que fa a les persones refugiades que arriben amb nacionalitat ucraïnesa i aquells que no la tenen però que fugen del mateix conflicte armat.

No es tracta de restar drets a les persones refugiades ucraïneses sinó d’igualar els de les persones refugiades que provenen d’altres països en conflicte o que tinguin “fundats temors de persecució a conseqüència de la seva ètnia, religió, nacionalitat, pertinença a grup social o idees polítiques , tal i com dictamina l’Estatut del Refugiat de 1951.

Les migracions no són un problema de seguretat sinó de drets humans i és necessari que totes les polítiques migratòries canviïn amb urgència d’enfoc i sobretot que deixin de tractar de forma racista i desigual els refugiats i les refugiades depenent de si provenen d’un país determinat o del seu color de pell.

Superacció vol fer una crida a totes les entitats i institucions a unir esforços per acabar amb les morts d’aquelles persones que volen arribar a Europa i a promoure vies legals i segures així com incrementar exponencialment la concessió d’asil a aquestes persones i no deixar-les en un bloqueig administratiu. Així mateix, volem constatar el fracàs de l’externalització de la política de fronteres promoguts pels governs europeus i la UE com a mètode efectiu i respectuós amb els drets humans i les migracions.

Finalment, volem afegir-nos a les múltiples manifestacions arreu del país per denunciar que les vides negres també importen.